ZAM aanzicht via Google Streetview

Achter de ramen van Garagebedrijf Henri & Herman in Zeist aan de rand van onze wijk op nummer 199-200 van de Oude Arnhemseweg hangen posters. Aankondiging van hun bedrijfs-verhuizing iets verderop aan de andere kant van de Utrechtseweg. Einde van een tijdperk en bekend aangezicht?

Wie vanaf de Schaerweijdelaan de Oude Arnhemseweg binnen komt de afgelopen decennia kon er niet omheen: Verrek, een Shell tankstation en garage midden in onze wijk! Klopt, want in 1960 werd er een woonflat gebouwd met op de begane grond een showroom ten behoeve van ZAM: de Zeister Automobiel Maatschappij. De flat kreeg als snel de naam de ZAM-flat. Gebouwd door “Van de Bijl” aldus het immer goed ingelichte Geheugen van Zeist. Die er ook nog een prachtige foto bij heeft:

ZAM-flat en showroom in 1960 (bron: Geheugen van Zeist)

In de commentaren eronder op Facebook lees je nog meer moois over die locatie over wat er voor stond: “Op de hoek een witte villa van Roef Veenhof en de rij huisjes noemde men de zeven gezinnen. Was begin 20e eeuw het eind van Zeist. Verder stond er niets, op de hoek van de wat nu is Oude Arnhemseweg/Burgemeester Patijnlaan na, daar stond een boerderij van boer de Wit.” Op hetzelfde kruispunt hebben ook nog een café en bakker gezeten (o.a. bakker Albert!) en later krotwoningen/kraak. Online viel er nog een mooi artikel over de historie te vinden. Van de oprichting van ZAM in 1952 tot de bouw van het tankstation in 1995. Het is te vinden in het Jaarboek Zeist 2009 en online hier te lezen.

Terug naar het heden

Prachtig! Terug naar nu. In dit artikel in het AD van oktober 2020 lazen we al over een aangekondigd vertrek en nu is het dan zover.Dus nu de verhuizing naar Pijlstaartlaan 1. En die spot kennen de Zeistenaren van Citroën-dealer Van Oord. Althans, dat was Van Oord, want die locatie is begin 2021 overgenomen door Henri & Herman. Die in april 2019 het bekende ZAM overnamen als Opel-dealer. En zo is de cirkel weer rond. Enfin… Het hele spullenboeltje trekt naar de Pijlstaartlaan bij elkaar en wij gaan meemaken wat er gaat gebeuren met de locatie. Naast een rijtje huizen dan. Aangezien er geen grote opleggers meer een draai hoeven maken ligt alles open. Wordt het een parkje? Seats to meet? Apotheek? Nog maar een sushi restaurant? Killy die uitbreidt? Snooker centrum? Huisarts? Seniorenwoningen? Een fijne brasserie annex koffiecorner?

Zoals je merkt; wij van Dichterbij Zeist hebben werkelijk geen idee, maar zijn nieuwsgierig! Wie het weet mag het zeggen (in de comments bijvoorbeeld). Aanvullingen of verbeteringen ook altijd welkom op redactie@dichterbijzeist.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *