Dreef 2 Drive Zeist

In het uiterste hoekje van ons ‘verzorgingsgebied‘ ligt op de hoek Utrechtseweg en De Dreef een voormalig kantoorpand op De Dreef 2. Enigszins verscholen tussen groen en ingeklemd tussen twee grote verkeersaders (Utrechtsweg en De Dreef) rijd je er zo voorbij. Wat is het verhaal?

Over het terrein en zijn context

Het perceel Dreef 2 betreft een gebied van 7000m2 (0,7ha) waarvan 5000m2 groen en momenteel 1500m2 bebouwd. De bestaande bebouwing is in 1990 opgeleverd ten behoeve van kantoorruimte, maar het verhaal gaat veel verder terug! Is dit relevant voor die postzegel op het hoekje? Zeker! Lees maar mee met de geschiedenis.

Situatie eind 19e eeuw met links Landgoed Vollenhoven, de Utrechtseweg naar beneden schuin en de oude Amersfoortse weg schuin naar boven (dat is nu een rechte lijn, en de kromme lijn is de weg parallel). Goed zichtbaar zijn de uitgestrekte bossen. Rechts zie je de panweg en de heidestrook in roze onderaan is waar nu ongeveer het (bebouwde) gebied tussen Burg. Patijnlaan en Schermerslaan/Jv.Oldebarneveldtlaan loopt.

Ooit strekten de bossen van Landgoed Vollenhoven aan de Utrechtseweg helemaal tot aan de panweg (inclusief het Sanatoriumbos). Aan de noordkant van de Utrechtseweg, onderdeel van de Stichtse Lustwarande lagen steeds meer landhuizen. De plannen voor de A28 tussen Utrecht en Amersfoort werden in 1963 beklonken en in 1969 begon men met de (zeer langdurige) aanleg. Hierdoor werd het bos van het landgoed enorm doorsneden. Nadat de bouw van de L-flat en de woningen erbij op gang kwam in dezelfde periode was er tijdens en na de bouw behoefte aan een nieuwe verkeersader. En zo kon het gebeuren dat Landgoed Charema (1923, door Dreesmann, bekend van V&D) een weg pal naast het huis en dwars door hun tuin kreeg (zal vast uit onderhandeld zijn). Links van Landhuis Charema ligt Villa Blanda (uit 1878), beiden op voormalige grond van Landgoed Vollenhoven. Rechts van Charema ligt Huize Eikenstein, een voormalig tuchthuis voor meisjes uit 1905 genoemd naar een voormalige buitenplaats. Pal naast Eikenstein (wat nu verbouwt wordt) loopt nog het Laantje van Dreesmann, wat oorspronkelijk dus bij Landhuis Charema hoorde. Goed, kom eens terzake, hoor ik u denken.

Dreef drive 2

Het komt er op neer dat er een stuk groen ontstond doordat er aan alle kanten bebouwd werd. Hier zie je mooi dat er een groen vlak is tussen de Dreef, Utrechtseweg, De Warande bebouwing bovenaan rechts in beeld en het Laantje van Dreesmann dat links van Eikenstein loopt. Het is dus een restant van ooit de bossen van Landgoed Vollenhoven en in dit stuk groen ligt het gebouw waar dit hele dossier over gaat.

Van de eerste 10-15 jaar is mij niet veel bekend maar in latere jaren zie je dat bijvoorbeeld in 2006 de Rabobank het nog huurde van Corio voor extra ruimte. Ook organisaties als Winnock Zorg (revalidatie & reintegratie, inmiddels failliet) en Medilex (nascholing en congressen in de zorg) hebben er gezeten tot kort geleden. Na het vertrek van de huurders werd er nagedacht over toekomstplannen. Want de vraag naar woningen blijft onverminderd in het Zeist van de jaren ’20 (van deze eeuw). Om de opgaaf voor meer (betaalbare) woningen, die enorm is, aan te pakken keek de gemeente naar Zeister Enk, Eikenstein, en Dreef 2.

Oude plannen gaan niet door: nieuwe plannen wel!

Een eerste plan rept van het platslaan van het bijna 35 jaar oude pand en moet plek bieden aan vier woontorens met 100 woningen. Dit kwam te staan op bezwaar van de groene groepen die deze historische en ecologische groenstrook verder af zagen breken. Lees de brief (PDF) aan de griffie uit 2021 voor het hele verhaal. En met succes, want het plan werd tot ieders tevredenheid aangepast. Men gaat uit van de bestaande bebouwing en dit wordt ‘verherbouwd’ tot 75 woningen. De impact op het resterende groen in de historische strook is dan ook een stuk minder dan oorspronkelijk het idee was. Tevens wordt de Dreef veiliger gemaakt door de toerit af te sluiten en het verkeer binnendoor via de Koepellaan naar de Oude Arnhemseweg te ontsluiten.

Opvang Oekrainers 2023/2024

Omdat de plannen en dus bouw enige vertraging opliepen stond het pand leeg. En net nu er behoefte was aan de opvang van 300 Oekraïeners ten gevolge van de oorlog. Bouwbedrijf NAP was zo vriendelijk het pand aan te passen en zo konden er 80-100 van de 300 terecht in het kantoorpand en zij zouden eind 2023 vertrekken. Deze regeling werd verlengd tot en met het eerste kwartaal van 2024 waarna het pand inderdaad leeg kwam te staan. Het Zeistermagazine gaf ons een kijkje van binnenuit.

Startschot bouw nieuwe appartementen

Donderdag 16 mei 2024 werd dan het startschot gegeven voor de verbouwing zoals te lezen in een artikel in het AD en een nieuwbericht bij bouwbedrijf NAP.

Eerste beelden van de verbouwing

Enkele impressies van de verbouwing door bouwbedrijf NAP. Opklikbaar. (foto’s via Jasper Leunk)

Tijdlijn

  • Q3 2025: oplevering
  • 18 mei 2024: Wethouder Angele Welting opent de bouw (item op Slotstad RTV)
  • 16 mei 2024: startschot (her)bouw
  • Eind 2023: vertrek Oekrainers
  • oktober 2021: aanpassing bestemming in de Raad
  • april 2021: bezwaar tegen eerder plan door aantasting groen
  • 8 mei 1967 De Dreef geopend
  • 1990 huidige pand opgeleverd

Verder lezen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *