Groene Raamwerk kaft

Afgelopen 3 Januari plofte er een mail van Gemeente Zeist bij vele betrokkenen op de digitale mat: de gebiedsvisie Het ontwerp van het groene raamwerk Utrechtseweg Noord en Pestersbos is definitief. Wat is de impact op jouw wijk? We namen alles door en zochten het voor je uit.

Even terug naar 2015
Een gebiedsvisie. Klinkt als wollig en wat moet je er mee als bewoner? Je ziet het toch vanzelf wel? Die redenatie kan ik volgen en toch is het interessant te zien (of zelfs aan mee te werken!) hoe onze wijk zich vormt. Zo rond 2015 is er door de gemeente begonnen met het opstellen van de Gebiedsvisie Utrechtseweg Noord. Het gebied dat een deel van onze wijk raakt dus Dichterbij Zeist en andere belangenorganisaties zijn al die tijd participant geweest om ook jou belangen als bewoner te behartigen. Een en ander lees je in ons dossier. In december 2017 is er door de gemeente een klap op het plan gegeven en in de tijd erna zijn diverse onderdelen verder uitontwikkeld. Zo ook de visie op de openbare ruimte en het groen: Het Groene Raamwerk. Eind 2021 kon er nog op het plan geschoten worden (terug te lezen in de redactienota (PDF). Goed te zien dat diverse delen en belanghebbenden in onze wijken anders tegen aan kijken. Niets menselijks is ons vreemd als inwoners. En toch lijkt het erop dat ze geslaagd zijn in een mooi compromis.) Dan fast forward naar 3 januari 2022: Het finale plan is bekend en gedeeld door projectteam ‘gebiedsvisie Utrechtseweg Noord’ van de gemeente.

foto van gemeente Zeist. Het deel ‘boven’ de Utrechtseweg valt in ons gebied.

We namen alle opgeleverde documentatie door. Oh ja, mocht je zelf gaan lezen (links vind je onderaan, pak vooral een lekker drankje en neem de tijd) zie je veel over het Pestersbosje. Dit is het groen aan de ‘onderkant’ van de Utrechtseweg wat valt onder de wijk Crosestein. Hier is ook veel om te doen geweest, maar voor ons (en dat bedoelen we niet verkeerd) minder relevant.

Een aantal opvallende zaken die mede door diverse scherpe buurtgenoten en ook BBD positief beïnvloed zijn.

Beweeglint & groene hoofdstructuur
De groene strook of ook wel beweeglint. Lekker hippe naam voor een aaneengeregen pad tussen Sanatoriumbos, dat paadje tussen de Meerklank en de achtertuinen van de Sanatoriumlaan, schuin oversteken van de Laan van Eikenstein en dan langs het trapveldje tussen Essenstein en Zeister Enk (Sanato en Rabofacet). Vervolgens steekt het onze wijk uit de Utrechtseweg over en gaat het verder langs TNO-gebouw / Pestersbosje richting Crosestein. Met o.a. wat speel- en trimtoestellen en een plukweide in de bermen. Ideaal voor een middagwandeling in de wijk. En dan zijn er ook nog de groene scheggen die alles verbinden zoals de groenstrook tussen het Laantje van Dreesmann via de wadi in Parmentiersland naar het Sanatoriumbos.

Doorsnee toekomstige Laan van Eikenstein. De rijbaan 4,8 meter is wat nu de hoofdweg is.

Laan van Eikenstein.
Deze wordt nu vaak als een soort racebaan ervaren. De laan wordt versmald van 7 naar 4,80 meter en aan de kant van de nieuwbouw komt het voetpad. Fietsers krijgen (helaas) geen eigen fietspad maar delen de weg met auto’s. De bosstrook tussen de laan en de wijk Parmentiersland blijft behouden! Er komt in ieder geval de komende twee jaar geen knip in de weg waar eerder sprake van was. De redactienota laat zien dat de meningen hierover uiteenliepen. De praktijk zal het uitwijzen hoe verkeersstromen straks lopen in de balans Laan van Eikenstein en de Oude Arnhemseweg. Op de betonklinkers (nu asfalt) mag straks max 30 km/u gereden worden. Overigens blijft de laadpaal behouden (al dan niet iets verplaatst).

Overtuin Villa Nuova
Nog net in het gebied van Dichterbij Zeist is het grasveld aan de Utrechtseweg bekend van de (tijdelijke) grote vleermuiskasten op palen. Dit wordt een honden uitlaatveld (met opruimplicht!). Overtuin zegt het al; dit hoort/hoorde bij de villa aan de overkant: Nuova (waar nu ABN AMRO MeesPierson zit).

Speeltuin naast Essenstein
De jonge wijk (Overplaats van Oirschot, voormalig Sanato-terrein) heeft een voetbalveldje naast zich aan de Laan van Eikenstein. Er waren eerder plannen om hier een (uitgebreide) speeltuin te maken, maar dit gaat niet door.

Laantje van Dreesmann
Nog wel leuk om te noemen omdat veel wijkbewoners allicht het paadje kennen als doorsteekje tussen de Laan van Eikenstein en de Utrechtseweg. Tussen de achterkant van de kantoren aan de Dreef en de voormalige jeugdgevangenis in. Er staan momenteel o.a. een aantal vleermuiskasten en het is behoorlijk groen en onontgonnen wat het een tof karakter geeft. Er is zelfs een geocache en een Pokemon-gym te vinden. Het was ooit een grindpad om de bedrijfsgebouwen van Landgoed Eikenstein te ontsluiten als ik me goed heb laten inlichten. Of het hoorde nog bij Buitenplaats Charema waar Reinhard Dreesmann (broer van en directeur van de V&D vestiging Utrecht) woonde. Want voordat De Dreef dwars door het landgoed sneed hoorde die hoek er nog bij. Enfin, Het bosrijke karakter kon wel eens worden afgesnoept in het Groene Raamwerk, maarrr mede door diverse belanghebbenden die hier alert op waren zal dat meevallen. Althans… de weerszijden liggen grotendeels op particulier terrein. Hopen dus dat de eigenaren ook het beste voor hebben. Er wordt al zoveel gecultiveerd.

Bovenstaande is niet uitputtend, maar geeft een aardige kennismaking met de impact qua groen. Al met al moet het totale plan leiden tot een mooie entree tot Zeist en onze wijk in de stijl van de Stichtse Lustwarande. Pikken we toch mooi een graantje mee van deze grandeur!

En mocht je nog nieuwsgierig zijn dan is er nog meer. We verzamelden wat links hieronder 🙂

Meer om te lezen

  • Ontwerp: Buro Lubbers uit Vught i.s.m. Gemeente Zeist en input velen.
  • Gemeente Zeist heeft een pagina aan de gebiedsvisie gewijd met veel, heel veel leesvoer.
  • Ruimtekaart Gemeente Zeist over heel Zeist
  • Het voorlopig ontwerp (PDF) uit september 2019 van Buro Lubbers is leuk om eens door te nemen voor wie meer wil weten over de historie van dit deel van onze wijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *