OK, dat is ietwat overdreven, maar samen met jullie input kunnen we wel over langere tijd de ontwikkelingen in de wijken Dichtersbuurt, Parmentiersland en Patijnpark. Zo zorgen we met elkaar dat het gister, vandaag en morgen leuk is om hier te wonen. Input? Mail of direct message ons via een van de kanalen.

Dossiers

Een overzicht van actuele of historische topics in jouw wijk. Ongetwijfeld niet volledig, maar we doen ons best! De bedoeling is komend jaar elk dossier een achterliggende pagina te geven met het daadwerkelijke dossier, interessante links en standpunt van BBD. Voor nu een opsomming om kennis te maken met wat er zoal allemaal speelt in onze wijk.

Monuta-terrein

Voormalig Monuta-terrein op de Joost van den Vondellaan 61 waar in recente jaren noodopvang zat en dat momenteel weer braak ligt.

Lees het recente artikel.

Sanatoriumbos

Ons groene hart. In de afgelopen eeuwen steeds verder teruggedrongen maar momenteel stabiel. Althans… Wat is de toekomst van dit prachtige bos?

Sanatoriumbos
ZAM aanzicht via Google Streetview

ZAM-omgeving

Lees alles over een van de bekendste ingangen van onze wijk vanaf de Schaerwijdelaan.

Recent artikel op onze site.

Zeister Enk

Hier zat jarenlang het datacenter van de Rabobank, ook wel bekend als Rabo-facet. Gesloopt in 2020 om plaats te maken voor de nieuw te bouwen wijk Zeister Enk.

Site projectontwikkelaar.

Eikenstein

In het hoekje van onze wijk zit de voormalige tuchtschool Eikenstein. Van 1905 tot 2017 was deze jeugdgevangenis in gebruik. volgende halte: woonbestemming Eikenstein.

Site projectontwikkelaar.

Utrechts HOV USP

Mocht er een Hoogwardige OV (HOV) lijn komen tussen Utrecht en Amersfoort via Utrecht Science Park (USP) en Zeist-West dan raakt dit mogelijk ons gebied langs de Dreef en het Sanatoriumbos. Opletten geblazen!

Onderzoek Arcadis (PDF).

Groene Raamwerk kaft

Gebiedsvisies

Er wordt wat bedacht door gemeente en projectontwikkelaars. Soms ligt er een (gedeeltelijke) visie onder welke we hier verzamelen.

Artikel over Gebiedsvisie Utrechtseweg Noord

Nieuws over Groene Raamwerk

De Dreef 2

Op het hoekje Utrechtseweg met De Dreef staat een kantoorpand onder de noemer De Dreef 2. Een projectontwikkelaar heeft plannen voor Drive Zeist: vier appartementgebouwen.

Site projectontwikkelaar.

Ds L Adriaanseschool

Ds L. Adriaanseschool

Aan het Jacob van Lennepplein 10 ligt de voormalige school welke in 2020-2022 omgebouwd is tot 7 appartementen.

Site architect.

Essenstein

Op het voormalige Sanato-terrein is vanaf 2016 het project Essenstein gebouwd na jaren van braakligging. En wist je dat garage Furster ervoor zat?

Website projectontwikkelaar.

Speeltuin Nicolaas Beetslaan

Speeltuin N. Beetslaan

In 2018 is de speeltuin aan de Nicolaas Beetslaan na renovatie heropend.

Bekijk hier het artikel.

Nieuwe Apostolische kerk

Aan de Oude Arnhemseweg 208 is in 2020/2021 de voormalige kerk omgebouwd naar vier duurzame woningen.

Website architect.

Vondelsteyn

Op het terrrein van o.a. de voormalige drukkerij Bopack zijn in 2018 10 woningen gebouwd. Het betreft de hoek Johan van Oldenbarneveltlaan en Joost van den Vondellaan tegenover het speeltuintje.

Site bouwbedrijf.

De Meerklank

Tussen de Laan van Eikenstein en de Oude Arnhemeweg ligt deze school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Kinderen van 12 tot 20 worden veelal met busjes gebracht. Dit heeft in het verleden discussie opgeleverd over de infrastructuur.

Site school.

Zonnehuizen

Verzamelnaam voor de prachtige landgoederen Stenia, Veldheim en Perronik aan de Utrechtseweg waar in afwachting van een nieuwe bestemming tijdelijke bewoning in zit. De buurt heeft er de nodige hinder van zoals te lezen in dit artikel in het AD.

Oude Arnhemseweg

Reconstructie en groot onderhoud 2021-2023. Van ondergrondse werkzaamheden tot verduurzamen. En ook de straten in de buurt worden aangepakt. Even doorbikkelen dus voor het lokale verkeer en de wijk.

Projectsite van de gemeente.

Uitbreiding zusterflat

Er zijn plannen om naast de zogenaamde ‘Zusterflat’ aan de Schermerslaan nog een appartementencomplex te zetten. Hier zit de wijk niet om te springen gezien het fragiele Sanatoriumbos. Projectontwikkelaar Lisman&Lisman wil door.

Projectsite gemeente.

Opmerkelijke spots

van historische gebouwen tot historische spots. Let jij wel eens op wat je ziet als je door je wijk gaat? Volgende keer wel!

Binnenkort op de site.

Speeltuin vd Heijdenlaan

Rond 2007/2008 is een groot deel van de Van der Heijdenlaan voorzien van nieuwe woningen door woningcooperatie De Kombinatie (nu Woongoed). Op het pleintje kwam een nieuwe speeltuin. In 2023 wil de gemeente die updaten.

Projectsite gemeente.