Een grote groep imkers uit o.a. Brabant, Odijk, Zeist, Bilthoven, Haarlem en Heiloo is al dagen zoet met een nest Aziatische Hoornaars aan de rand van de wijk Parmentiersland, Zeist. De exotische wespen die veel schade aanbrengen bij de insectenpopulatie in Nederland dient hard aangepakt te worden. Woensdag 8 november was het zover: het grote nest werd getraceerd. Afgelopen zondag werd er lokaas geplaatst en vandaag werd op ingenieuze wijze het nest getraceerd. Het was al duidelijk dat het in de contreien van Laan van Eikenstein, Koepellaan en Zeyster Zand was. Maar waar?

Telkens als een hoornaar kwam buurten bij het lokvoer zetten de imkers een gekleurde stip op de kop van de hoornaar. Verschillende kleuren werden gebruikt en dan is het wachten, na het wegvliegen, tot ze terugkomen. Vanmiddag was het bingo: Één van de Aziatische hoornaars meldde zich al binnen 1,5 minuut. Die kwam kennelijk van een zeer dichtbij gelegen nest. En ja hoor, in een boom tussen de witte boerderij en de Tiny Houses aan de Laan van Eikenstein vonden ze het nest. Er kwam een hoogwerker aan te pas om op grote hoogte het immense nest te bereiken. De hoornaars zijn zoveel mogelijk opgezogen uit hun nest. En dan nog bleven er genoeg achter. Ze werden na de vangst verdoofd met een vriesvloeistof die tot minimaal 18 graden onder nul gaat. Iets warmer en ze overleven het al! De telling moet nog plaats vinden, maar eerste schattingen door de imkers lopen uiteen tussen de 1500 en 2000 exemplaren!

Steeds verder noordwaarts

Waren we net gewend aan het idee dat wespen onwijs nuttig zijn om o.a. muggen uit je tuin te houden, krijgen we te maken met hoornaars. Waar de Europese Hoornaar nog een vriendelijke reus is die zelden agressief is (alleen in de buurt van hun nest) krijgen we sinds een paar jaar te maken met een agressieve invasieve exoot: De Aziatische Hoornaar. Deze laatste rukt steeds verder Noordelijk op en stak in 2016 de Belgisch-Nederlandse grens over. Sinds juni 2023 zijn ze in Zeist waargenomen. Nu de bladeren van de bomen vallen is het mogelijk nesten op te sporen. Zo was het afgelopen periode onder meer raak in Zevenaar, Zuid-Holland en Zuid-Limburg.

Imkers zuigen zoveel mogelijk Aziatische hoornaars op en stoppen het nest in een plastic krat.

Deze wespensoort doodt zóveel insecten, met als lievelingseten de nuttige honingbij, dat het als een plaag wordt ervaren. Wanneer er nu nesten kunnen worden verwijderd, scheelt dat volgend jaar wel 100 nieuwe nesten, want er zitten wel 100 koninginnen in zo’n groot nest. Voor wat betreft het nest van vandaag scheelt dat aanzienlijk in onze wijk. Ze zijn zo sterk dat ze anders makkelijk de vrieskou overleven, schuilend in rottend hout.

Hulde aan de imkers!

Verschil tussen de Aziatische en Europese hoornaar. Bron: Vespa-watch Belgie. https://vespawatch.be/identification/
Verschillen. Let vooral op kleur lijf en poten. Bron: Vespawatch.be

Hoornaar gespot?

Verwarring met Europese hoornaar ligt voor de hand dus zie hier de verschillen (en hier in mooie PDF). Betreft het een Aziatische hoornaar? Maak een foto en kijk hier (NVWA) wat te doen. Meer handige info is ook te lezen op het dossier van Kenniscentrum Insecten (Stichting EIS).

Samenwerking

Niet in de laatste plaats zijn imkers zuinig op hun (honing)bijen en werken graag mee aan dit soort acties. Zo nam de imker uit Haarlem het voortouw bij deze zoektocht. De voorzitter van de bijenhouders-vereninging Zeist is afgelopen zondag met enkele vrijwilligers gestart aan het begin van het Zeyster Zand aan de kant van VSO de Meerklank. Imker Roel Eijgenraam uit Odijk (bijenkast op het Louise Colognyplein) was een van de vrijwilligers. Dinsdag werden er in de buurt door vrijwilligers extra lokpotten geplaatst en zoals gezegd was afgelopen woensdag de dag van vondst en verwijdering met onder meer de komst van bioloog en Aziatische Hoornaar-specialist Rob Voesten. Hij was een van de mannen die in de hoogwerker zijn werk deed.

Ook andere media schreven erover. Lees artikelen op RTV Utrecht, AD Utrecht en Slotstad RTV.

Verslag en media mede mogelijk gemaakt door getuige en wijkbewoner Anna Adrichem, broer van een van de imkers; Jan Adrichem.

Volg DichterbijZeist nu ook op Instagram!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *